top of page

Sfeerbeelden

ATV op bezoek bij Weg Van Woorden

Gazet van Antwerpen

Van rouwkaartje tot houwkaartje
Kris Philips helpt u de juiste woorden te vinden bij overlijden

Van rouwkaartje tot houwkaartje: Kris (58) helpt u de juiste woorden te vinden bij een overlijden

De meeste mensen hebben moeite om de juiste woorden te vinden bij een overlijden en komen op een rouwkaartje niet verder dan de tekst ‘innige deelneming’ of ‘veel sterkte’. “Nochtans kan iedereen leren hoe je een persoonlijke tekst schrijft. Daar wil ik ze graag bij helpen met mijn workshop ‘Getroost’”, zegt Kris Philips.

Marc De Swert

​

“Mijn fascinatie voor dat wat niet gezegd kan worden, is de rode draad in mijn leven”, vertelt Kris Philips (58). Die fascinatie kreeg ze al als 14-jarige. “Het verbaasde me dat ik als enige van de klas uit mijn woorden geraakte toen een klasgenootje na een slepende ziekte kwam te overlijden. Nochtans had het meisje heel de tijd dat ze ziek was er openlijk over gepraat.”

​

Bij het overlijden van moeder van Kris had haar dochter, die toen 7 jaar was, het moeilijk en kon ze er niet over praten. “Toen hebben haar klasgenootjes allemaal een kaartje met een persoonlijke boodschap gemaakt en ze netjes gebundeld in een boek. Toen ik het boek zag, begon het idee te rijpen om mensen te helpen om hun gevoelens neer te schrijven.” Met de workshop voegt Kris nu de daad bij het woord.

 


Rouwkost

​

“De workshop is zeker geen triestige boel. Je doet er inspiratie op en leert je gevoelens en herinneringen op papier te zetten. Herinneringen aan een overledene kunnen soms kleine dingen zijn. In mijn geval is dat onder meer de pijp die mijn papa rookte. Die bewaar ik voor altijd in mijn herinneringendoosje. Een herinnering kan ook een bepaalde geur zijn of een beeldje dat je aan iemand doet denken. Van die basis vertrek je vaak om een passende tekst te schrijven. Je hoeft echt geen schrijftalent te hebben, na de workshop gevolgd te hebben, zul je versteld staan hoe eenvoudig het is.”

​

Woorden alleen volstaan echter niet om een nabestaande te steunen, tijdens de workshop geeft Kris ook nog een aantal praktische tips mee. “Er gewoon zijn voor de nabestaanden, tonen dat je aan ze denkt en hun verdriet deelt. Zeg niet: het zal wel slijten. Verdriet draag je immers je hele verdere leven mee. En verder kun je rouwenden ook heel praktisch helpen. Zeker de eerste dagen na een overlijden maken nabestaanden dikwijls geen tijd om te eten. Nodig ze daarom uit om bij jou te komen eten of maak zelf een lekkere maaltijd en ga het bij hen thuis samen opeten. We noemen het weleens rouwkost, maar je doet er de mensen echt een plezier mee”, besluit Kris.

​

​De volgende workshops vinden plaats op 28/11 en 13/12 in Alice in Boechout, Heuvelstraat 88, Boechout. Meer info en inschrijven: kris.philips61@gmail.com


© Marc De Swert

Reveil voor het eerst in Boechout

"Vergeet mij nietjes"

'Vergeet-me-nietjes'

wil zo veel mogelijk Vlaamse begraafplaatsen verwarmen met muziek en verhalen op 1 november.


Weg van Woorden zorgde voor de tekst van de troostkaarten, de vergeet-me-nietjes voor een blijvende herinnering.

Reveil - Op het ritme van het leven sta
Reveil - Op het ritme van het leven.jpg
bottom of page